La històrica sala La Paloma de Barcelona reobrirà aquest cap d’any, 16 anys després del seu tancament
La sala de ball més antiga d’Europa i possiblement del món, oberta el 1903, va ser clausurada per l’Ajuntament el dia 1 de gener de 2007 i des d’aquella data no havia reobert al públic
L’emblemàtica sala barcelonina, que ja ha venut bona part de les entrades per la revetlla, preveu reobrir amb regularitat el mes de febrer de 2023
Sempre constitueix un motiu d’orgull per al nostre sector que un establiment d’oci nocturn reobri les seves portes després d’un temps tancat, ja que malauradament no és un fet massa habitual, però quan qui ho anuncia és una sala de ball de l’any 1903 com La Paloma de Barcelona, la sala de ball més antiga d’Europa -i possiblement del món- quan portava 16 anys tancada, constitueix un motiu d’orgull majúscul.
Així les coses doncs, des de la FECASARM, al mateix temps que ens enorgullim d’aquesta gran notícia, volem felicitar als dirigents de la sala La Paloma, Mercè March i Pau Solé March, per haver aguantat tots aquests anys sense mai defallir, i tenint clar que algun dia tornarien a obrir al públic.
Tal i com recordareu, la sala La Paloma va ser clausurada per l’Ajuntament de Barcelona el dia 1 de gener de 2007, just després de celebrar el comiat de l’any 2006. Ara, just quan es compleixen exactament 16 anys després d’aquell tancament, la sala reobre aquest proper dia 31 de desembre coincidint amb la revetlla de cap d’any de 2023.
16 anys de treball intens fins a la reobertura
Com ja s’ha dit, ja han transcorregut 16 anys des d’aquella data tant trista en la que La Paloma plegava les seves ales i s’apagaven els llums que la il·luminaven. Tal i com explica Mercè March, gerent del local “Per nosaltres, que no som una gran empresa, solsament som una petita família, ha sigut un gran esforç mantenir la Sala durant aquests setze anys i no tirar la tovallola. Hem hagut de fer les obres que l’Ajuntament ens ha requerit, sense tenir cap mena d’ajut i amb el local tancat. Així doncs, ha sigut un gran desgast econòmic i mental”.
Tal i com ha seguit explicat la gerent del local, “tanmateix , hem de dir que durant aquesta llarga travessia pel desert, mai hem perdut l’esperança de que tornaríem a obrir. La Paloma es una sala molt autèntica i molt estimada per Barcelona, i els barcelonins en tenen molts bons records, pel que m’ha estat impossible no sentir-me empesa a posar-hi tot l’afany per reobrir-la i que Barcelona pugui tornar-hi a ballar i a gaudir-la. Volem agrair a tothom que ens ha dit que enyorava La Paloma i ens ha demanat quan tornaríem a obrir, doncs les seves paraules ens han servit d’estímul per seguir endavant.”
Per la seva part, Joaquim Boadas, secretari general de la FECASARM, ha explicat que “ha estat un honor haver acompanyat als propietaris de La Paloma durant aquests 16 anys de treball intens. Sempre i en tot moment he tingut el convenciment de que tornarien a obrir ja que mai han defallit en el seu objectiu. Tot el mèrit és seu i la ciutat de Barcelona i el sector de l’oci nocturn, nacional i internacional, els han de retre un homenatge, doncs no passa cada dia que un establiment d’oci nocturn nascut l’any 1903 reobri les seves portes, i menys després d’estar 16 anys tancat i sense facturar ni un sol euro“
Precisament, en aquest sentit, l’Associació Europea d’Oci Nocturn i l’Associació Internacional d’Oci Nocturn està preparant un reconeixement a l’emblemàtica sala i que es farà públic durant el 9è Congrés Internacional d’Oci Nocturn que es celebrarà a finals de l’any 2023. Precisament, l’any 2014, Maurizio Pasca, president de l’Associació Europea d’Oci Nocturn i de l’Associació Italiana d’oci nocturn (SILB) va visitar la sala La Paloma, juntament amb Laurent Lutz, president de l’Associació Francesa d’Oci Nocturn (UMIH Le Nuit).
L’emblemàtica sala barcelonina, que ja ha venut bona part de les entrades per la revetlla, preveu reobrir amb regularitat el febrer de 2023
La Paloma, que reobrirà les seves portes amb regularitat a partir de mes de febrer de l’any vinent, ja ha venut gran part de les seves 1.000 entrades disponibles per a la revetlla de cap d’any, pel que aquells que vulguin gaudir d’un esdeveniment històric en una data molt especial, com ho és la nit de cap d’any, hauran d’afanyar-se a fer-se amb una entrada anticipada.
Precisament aquesta es la mateixa dinàmica que segueixen la resta de locals d’oci nocturn d’arreu de Catalunya, que ja porten prop d’un 80% de promig d’entrades venudes i el 90% de sales esperen arribar al sold out abans de la nit del dia 31, motiu per el qual des de la FECASARM ja portem dies recomanant a tothom que comprin la seva entrada anticipada per entrar al seu local preferit per celebrar el cap d’any després de 2 anys sense haver-ho pogut fer.
Tal i com explica David López, president de la FECASARM i de l’Associació Front Marítim Barceloneta (AFM) “el fet de que enguany cap d’any coincideixi en dissabte, unit al fet de les ganes contingudes que té la gent de gaudir del cap d’any fa que hi hagi un ritme de venda d’entrades superior al de 2019. Així mateix, seguim en contacte amb el Departament d’Interior a fi i efecte de que les festes de cap d’any en espais alternatius es celebrin complint totes les normes de seguretat, protecció de la salut, llicència -quan correspongui-, menors, medi ambient, entre d’altres requisits que els nostres locals es veuen obligats a complir les 365 nits de l’any. Fins a data d’avui ja hem demanat la supervisió de 61 festes”
Tal i com ha seguit explicant el dirigent patronal, “des de la FECASARM també hem demanat al Departament d’Interior més presència policial a les zones d’oci i, a fi i efecte d’evitar aglomeracions innecessàries al carrer en una data que cal recordar que totes les activitats gaudiran d’una ampliació horària, al mateix temps que fem una crida al civisme i a la responsabilitat individual durant una nit que es preveu de les més multitudinàries dels darrers 10 anys“.
Per obtenir més informació ens podeu contactar amb nosaltres trucant al telèfon (+34) 647.494.306 o bé al (+34) 670.703.370 o enviant un correu electrònic a comunicacio@fecasarm.cat